2. Lustrum

 

 


2. Lustrum

In 2016 vierde Enserve haar derde lustrum. Al 15 jaar staat Enserve bekend als dé specialist in woonruimteverdeling waarbij wij ons dienstenaanbod steeds verder hebben uitgebreid en geoptimaliseerd. Dit vierden wij in het najaar tijdens een bijeenkomst voor onze klanten en relaties.



Ontstaan

Enserve ontstond in 2001 na een fusie van Entree en Woonsignaal. Deze organisaties ondersteunden de corporaties die hen hadden opgericht bij de woonruimteverdeling rond respectievelijk Nijmegen en Arnhem. Omdat zowel Entree als Woonsignaal bedrijfsmatig kwetsbaar waren en er bovendien met de komst van het Knooppunt Arnhem Nijmegen formeel een regionale markt voor huurwoningen ontstond, werd besloten tot een fusie. Na de fusie betrok Enserve het pand in Elst, strategisch gelegen halverwege Arnhem en Nijmegen, waar wij nog steeds gehuisvest zijn.

Enserve ondersteunde de samenwerkende corporaties in de regio Arnhem-Nijmegen in de exploitatie van de woonruimteverdeling. Vrijkomende woningen werden in het begin geadverteerd in een krant, EntreeMagazine, die werd verzorgd door Enserve. Deze verscheen wekelijks, eerst in een oplage van 50.000 exemplaren op 200 afhaalpunten. In 2004 werd dit terug gebracht tot 25.000 exemplaren op 100 afhaalpunten. Tegelijkertijd lanceerden wij namelijk, in samenwerking met de Entree corporaties, de website www.entree.nu en al snel bleek dat dit dé manier was om woningzoekenden over het woningaanbod te informeren. In 2013 werd, met de inwerkingtreding van een nieuwe regionale huisvestingsverordening, het magazine geheel afgeschaft.

Behalve het exploiteren van de woonruimteverdeling had Enserve nog een belangrijke taak, namelijk het ondersteunen van de regionale urgentie- en beroepscommissie. Niet langer speelden corporaties en/of gemeenten een rol bij het verlenen van urgentieverklaringen, maar nam een onafhankelijke commissie van deskundigen de besluiten. Het secretariaat van Enserve ondersteunt deze commissies al vanaf het begin.



Groei

Om de continuïteit van Enserve te versterken, richten wij ons altijd op het uitbreiden van onze klantenkring door meer corporaties en gemeenten in meer regio’s te ondersteunen. Dit uitte zich in een gestage toename van de dienstverlening van Enserve en het aantal klanten voor wie wij dit doen. Op dit moment exploiteert Enserve de woonruimteverdeling in de regio’s Arnhem-Nijmegen, Noord-Kennemerland (Alkmaar e.o.), Stedendriehoek (Apeldoorn-Deventer-Zutphen) en Noord-Veluwe.

Daarnaast maken meer dan 70 corporaties gebruik van ons managementinformatiesysteem DOMIS. In de loop der tijd signaleerde Enserve een toenemende behoefte bij corporaties om informatie uit het woonruimteverdeelsysteem te gebruiken. Dit leidde tot de ontwikkeling van DOMIS. Dit product biedt corporaties de mogelijkheid om zelf informatie te ontsluiten door het maken van rapporten en draaitabellen.

Ook de dienstverlening rondom het ondersteunen van urgentie- en beroepscommissies breidde zich uit. Inmiddels verlenen wij deze diensten aan zowel corporaties als gemeenten in meerdere regio’s verspreid over het land.


Positionering

In de afgelopen 15 jaar veranderde er veel. De stadsregio’s werden als bestuurslaag afgeschaft, de keuzevrijheid voor woningzoekenden werd beperkt met de invoering van het zogenaamde Passend Toewijzen en er werden woningmarktregio’s gevormd.

De komende jaren zullen weer nieuwe ontwikkelingen met zich meebrengen. Wij zien dit met vertrouwen tegemoet. Enserve is uitgegroeid tot een stevige organisatie met tevreden klanten. Door ontwikkelingen in de volkshuisvesting en het openbaar bestuur nauwlettend te volgen en tijdig te anticiperen op veranderingen, is Enserve in staat gebleken om zich te positioneren als een waardevolle speler op de markt. Een organisatie wiens advies en ondersteuning door veel corporaties en gemeenten op prijs wordt gesteld. Dit blijkt uit de langdurige samenwerking die wij met onze klanten hebben en het feit dat veel adviesbureaus ons vragen om cijfers aan te leveren, te interpreteren en te becommentariëren. Onze onafhankelijke positie is daarbij van groot belang. Ook de komende jaren blijven wij doen waar wij goed in zijn, namelijk corporaties en gemeenten ontzorgen, adviseren en ondersteunen bij hun kerntaak: het zorgen voor goede huisvesting voor mensen met een beperkt inkomen.