Totaaloplossing voor de woonruimteverdeling binnen Woonkeus Stedendriehoek

11 januari 2022

Op 2 november jl. gingen het nieuwe woonruimteverdeelsysteem en de website voor woningzoekenden live van Woonkeus Stedendriehoek. Woonkeus kent 146.584 geregistreerde woningzoekenden. Daarnaast maken 272 corporatiemedewerkers volop gebruik van het systeem.

Onder de naam Woonkeus Stedendriehoek werken negen corporaties in de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Voorst en Zutphen met elkaar samen aan een efficiënte woonruimteverdeling. Om hen hierin te ondersteunen, zochten zij een samenwerkingspartner. Die vonden zij in Enserve. Enserve ondersteunt de corporaties in de regio Stedendriehoek al sinds 2015 en blijft zich hier ook de komende jaren voor inzetten.

Integraal pakket aan dienstverlening

Woonkeus Stedendriehoek zocht een totaaloplossing voor de woonruimteverdeling in haar regio. Een speerpunt van de uitvraag voor het nieuwe woonruimteverdeelsysteem was dat de woonruimteverdeling vlekkeloos werd voortgezet, ongeacht veranderingen in de uitvoering ervan op de achtergrond. De woningzoekenden mochten zo min mogelijk last hebben van de veranderingen.

Voor de dienstverlening zochten de corporaties naar een integraal pakket van zowel operationele diensten als ook een softwarepakket. Inmiddels zijn het systeem én de website voor woningzoekenden in gebruik en de corporaties zijn meer dan tevreden: “Enserve heeft laten zien dat zij een partnerschap kan vormen met Woonkeus Stedendriehoek, waarin zij met onze doelstellingen meedenkt, ons ontzorgt en proactief ondersteunt en adviseert. Praktisch, laagdrempelig en persoonlijk zijn daarbij de kenmerken.”

Geen verrassingen

Zowel in haar offerte, als tijdens het implementatietraject liet Enserve niets aan het toeval over. Mark Kitzen, senior adviseur Woningmarkt en Woonruimteverdeling bij Enserve, zegt hierover: “Op alle momenten zorgden wij voor een vrijwel sluitende analyse waardoor het voor de corporaties bij voorbaat al duidelijk was wat de belangrijkste stappen waren. Hierdoor kwamen we gedurende het project nauwelijks voor verrassingen te staan. Het project is te omvangrijk om zaken aan het toeval over te laten. Dat kan verstrekkende gevolgen hebben als het gaat om tijd en geld, dus dat wil je gewoon niet.”

De werkwijze van Enserve kenmerkt zich door partnerschap. Zij trok schouder-aan-schouder op met de corporaties van Woonkeus Stedendriehoek om de implementatiefase vorm te geven. Mark Kitzen: “We werkten met werkgroepen die de verschillende taken aanstuurden. Zo hield een werkgroep Inrichting zich vooral bezig met de eisen aan het woonruimteverdeelsysteem, een werkgroep Communicatie regelde alles rondom de inhoud van de website voor woningzoekenden en zorgde ervoor dat iedereen gedurende het hele proces op de hoogte was van zaken die voor hen relevant waren. Als laatste was er de projectgroep, waaraan alle betrokken partijen deelnamen, om de werkzaamheden te coördineren. Een taak- en rolverdeling als deze werkt goed. Dat hebben wij bij vergelijkbare trajecten al ervaren. Binnen de werkgroepen was de noodzakelijke kennis en mandaat aanwezig. Daardoor kan je snel schakelen en proactief werken. Het was ook daardoor dat er geen onverwachte zaken op ons pad kwamen.”

Goede samenwerking

Succesvolle trajecten kennen een goede samenwerking. Dat gold ook in dit geval. De corporaties van Woonkeus Stedendriehoek en Enserve hebben al jaren een goed contact. “Het project is geheel conform verwachting verlopen. Dat is fijn voor de corporaties, maar zeker zo prettig voor hun woningzoekenden. Zij profiteren nu van nieuwe functionaliteiten van een website die klaar is voor de toekomst,” aldus Louis Oosterbaan, manager bij Woonbedrijf Ieder1, namens de projectgroep.

Vanuit de werkgroep Inrichting was er ook een intensieve samenwerking met Zig websoftware, leverancier van het Aanbodplatform, welke nu werd ingericht voor Woonkeus. Alle onderwerpen waarover de corporaties binnen het systeem een keuze moesten maken – en dat waren er veel – legde Enserve met een heldere toelichting voor aan de corporatiemedewerkers. Met deze input kon Zig vervolgens het systeem inrichten op basis van de door de corporaties gemaakte keuzes.

Terugkijkend toont Mark Kitzen zich tevreden over het projectverloop en de livegang: “Enserve bestaat al 20 jaar en al die tijd werken wij samen met corporaties. Wij kennen de corporatiewereld goed en in projecten als deze kunnen we daardoor ook voor een groot deel bijsturen op de inhoud. Zo zorgden we ervoor dat het eindresultaat prima aansluit bij de manier waarop de Woonkeus corporaties werken, zowel individueel als binnen hun samenwerking.”

Deel dit artikel


Wilt u alles weten op het gebied van woonruimteverdeling?
Schrijft u zich dan hier in voor onze nieuwsbrief.


Alle berichten