Minder verhuringen en meer leegstand door coronacrisis

23 april 2020

Nu de coronacrisis Nederland al ruim een maand in zijn greep houdt, beginnen de eerste gevolgen zichtbaar te worden op de woningmarkt. CorporatieGids.nl sprak hierover met Jan van der Meulen, Adviseur Woningmarkt bij Enserve: “Zolang de coronamaatregelen van kracht blijven, zal de leegstand per woning met enkele weken toenemen.”

De cijfers van de afgelopen maanden liegen er volgens Jan niet om. Er vonden minder leegmeldingen, minder advertenties én minder verhuringen plaats in de sector. “Op dit moment zien we meerdere trends, maar de trend in de verhuur is het beste te meten,” begint Jan. “Als Enserve behandelen we onder andere urgentie aanvragen van woningzoekenden in een aantal regio’s, en hier is het aantal aanvragen duidelijk afgenomen. Ook het aantal telefoontjes van corporaties met vragen over het adverteren en aanbieden van woningen ligt momenteel een stuk lager.”

Langere leegstand
Een belangrijk gevolg van de crisis is dat de gemiddelde leegstand is toegenomen. Jan: “Waar woningen normaliter enkele dagen leeg staan als de huur is opgezegd, is dat nu opgelopen naar enkele weken. Overigens betekent dit niet dat de woningen onverhuurbaar zijn. Corporaties hebben hun werkwijze aangepast, en laten bijvoorbeeld aannemers eventuele mutatiewerkzaamheden nog wel verrichten. Andere corporaties doen de woninginspectie nu via een videogesprek en gaan op deze wijze met de vertrekkende huurder door de woning. Groepsbezichtigingen van nieuwe huurders worden niet meer gedaan, en een nieuwe huurder gaat pas kijken wanneer de woning leegstaat. Een andere corporatie heeft bij hun kantoor – dat is gesloten voor bezoekers – sleutelkastjes opgehangen waar aspirant huurders de sleutel van de woning kunnen ophalen, waardoor bezichtigingen toch kunnen plaatsvinden. Door al deze aangepaste processen is het logisch dat het langer duurt dan normaal, maar vindt er wel doorgang plaats.”

Minder aanbod
De daling in het aantal verhuren komt vooral omdat er minder woningen worden aangeboden, en niet omdat de vraag afneemt. “Je ziet duidelijk terug in de cijfers dat het vooral corporaties zijn die momenteel minder adverteren. Waarschijnlijk zal deze afname van advertenties er in april toe leiden dat het aantal nieuwe verhuringen nog verder daalt ten opzichte van maart. Bij de vraagkant zien we momenteel nog geen duidelijke afname, en het aantal reacties op de geplaatste advertenties blijft in alle regio’s op peil. In absolute zin is er dus wel een lichte afname van het aantal reacties, maar procentueel gezien is het juist gestegen.”

Niet overal een daling
“Overigens is het wel zo dat niet alle regio’s dezelfde trend laten zien,” gaat Jan verder. “De regio met de grootste daling momenteel is Almelo, maar in en rond Alkmaar (SVNK) is het aantal verhuringen in maart zelfs licht gestegen. Deze verschillen zijn nu nog moeilijk te verklaren. Omdat de hoeveelheid advertenties in maart wel is gedaald, verwacht ik dat in april het aantal verhuringen wel overal zal afnemen.”

Kostenpost
“De hoeveelheid nieuw geplaatste advertenties zullen als eerste aangeven dan het tij gekeerd is,” sluit Jan af. “Wanneer corporaties hun nieuwe werkwijze voortzetten en woningen weer zoals vanouds aangeboden worden, zal ook het aantal verhuringen weer stijgen. Echter zal de langere leegstand van enkele weken per woning niet veranderen zolang de coronamaatregelen van kracht zijn. Dat blijft dus een kostenpost voor woningcorporaties.”

Meedenken
Als sparringpartner en dienstverlener denkt Enserve ook in deze tijden actief mee met haar opdrachtgevers. Jan: “Wij helpen in de communicatie richting woningzoekenden over de aangepaste werkwijzen. Juist in deze tijden willen zij weten waar zij aan toe zijn. En we moeten vooruit denken. Wat doe je bijvoorbeeld met je urgentieproces? Je wilt niet dat je urgentieaanvraag stagneert of dat je je urgentie niet kunt verzilveren door de huidige omstandigheden. Samen met onze opdrachtgevers zoeken wij daarin naar de beste oplossingen.”

Bron: CorporatieGids, Foto: Enserve

Deel dit artikel


Wilt u alles weten op het gebied van woonruimteverdeling?
Schrijft u zich dan hier in voor onze nieuwsbrief.


Alle berichten