Lage inkomens de dupe van passend toewijzen

6 juni 2017

Niets aan de hand volgens minister Blok toen kamerleden hem vroegen of er wel genoeg huurwoningen waren voor mensen met een laag inkomen.

Ruim 80% van de corporatiewoningen had een prijs onder de tweede aftoppingsgrens, antwoordde Blok. Dat was misschien zo in 2012, maar van de ruim 15.000 woningen die in 2015 in het werkgebied van Enserve een nieuwe huurder kregen, was maar 53% passend voor de laagste inkomens.

Slaagkans onder druk

In sommige woningmarktregio’s zijn wel de wettelijke beperkingen van passend toewijzen doorgevoerd voor de lage inkomens, maar mogen huishoudens met een hoger inkomen ook goedkope woningen blijven huren. Daarmee komen de slaagkansen van de laagste inkomensgroepen extra onder druk te staan.

Gelukkig voor deze groep zijn er ook veel corporaties die besloten hebben bij het opnieuw verhuren van een woning de prijs te verlagen of aan te passen aan het inkomen van de huurder. In de regio’s waar Enserve de woonruimteverdeling ondersteunt, betekende dit in 2016 dat 65% van de woningen toegankelijk was voor de laagste inkomensgroep. Ondanks deze huurprijsaanpassing daalde het aandeel woningen verhuurd aan de doelgroep van 81% naar 75%.

Kortom: passend toewijzen kost de corporaties een aanzienlijk deel van hun huurinkomsten en de slaagkansen van mensen met een laag inkomen nemen af. En dat allemaal voor een klein beetje minder huurtoeslag voor het rijk.

 

Dit blogartikel is ook gepubliceerd op CorporatieNL, voor wie Henk van Dijk, senior Adviseur Woningmarkt bij Enserve, met enige regelmaat schrijft.

75

Deel dit artikel


Wilt u alles weten op het gebied van woonruimteverdeling?
Schrijft u zich dan hier in voor onze nieuwsbrief.


Alle berichten