1. Inleiding

 

 


1. Inleiding


Zoals voor alle organisaties was 2020 voor Enserve een ongebruikelijk jaar. Als eerste vanwege de coronapandemie. Dit vroeg creativiteit en doorzettingsvermogen van onze klanten en ook van ons.

Creativiteit om alle dienstverlening online te organiseren. Een collega merkte in juni op: “Als je mij vorig jaar had verteld dat ik alle trainingen online zou geven, had ik je voor gek verklaard”. Maar inmiddels traint zij alleen nog online en met dezelfde hoge klanttevredenheid die zij normaal haalde. Doorzettingsvermogen omdat thuis de werkkamer, de zolderkamer of de logeerkamer soms wat eenzaam aanvoelde. Of omdat na vier Teams-bijeenkomsten op een rij de vermoeidheid zijn tol begon te eisen. Gelukkig zien we dat we samen tot veel in staat zijn. Onze dienstverlening loopt gewoon door, onze klanten kennen geen liquiditeitsproblemen. De ernstige problemen voor werkgelegenheid of zelfs voortbestaan, waar veel organisaties mee werden geconfronteerd, kennen wij niet.

Een tweede aspect wat 2020 tot een bijzonder jaar maakte, was dat wij te maken hadden met nieuwe ontwikkelingen. Nieuwe klanten, omdat corporaties in Drenthe en in de regio Eindhoven in 2019 voor Enserve kozen. Dat betekende nieuwe namen aan de telefoon, in gebruikersgroepen en in adviesgroepen. Nieuwe vragen, nieuwe uitdagingen en nieuwe dynamiek. En zes nieuwe collega’s die een jaar eerder nog niet bij ons werkten. Afgelopen jaar viel dit allemaal wonderwel op zijn plek. De samenwerking met de nieuwe regio’s kreeg vorm en inhoud, onze collega’s vonden hun draai. Soms gehinderd en soms geholpen door het werken op afstand.

Medio maart stelden wij ons de vraag wat de lockdown betekende voor woningzoekenden. We startten daarom direct met een maandelijkse monitor van de woonruimteverdeling in onze regio’s. In de eerste maanden zagen we een duidelijke teruggang in het aantal leegmeldingen, advertenties en verhuringen. Met een gelijkblijvend aantal woningzoekenden betekende dit minder kans op een woning. In de zomer zagen we enig herstel, maar vanaf oktober zagen we weer een afnemend aantal woningen beschikbaar komen. Het zal blijken of dit herstelt. Duidelijk is wel dat de structurele problemen op de sociale huurwoningmarkt in 2020 zeker niet kleiner werden.

Aankomend jaar is een verkiezingsjaar. Wij zijn benieuwd naar wat dit betekent voor de vele mensen die op zoek zijn naar een betaalbare woning. De huidige schaarste zal de eerste jaren zeker niet verdwijnen, dus woonruimteverdeling blijft een belangrijk onderwerp. Wij blijven u daarom ook de komende jaren helpen bij alle vraagstukken en uitdagingen die hiermee samenhangen.

Karel Blom
Directeur-bestuurder Enserve