Hoe gaan we verder met het woningtekort?

29 maart 2021

Op 8 april is Enserve aanwezig bij de CorporatieGids LIVE Online Kennisdag over het onderwerp Woonruimteverdeling. Als onafhankelijke partij op de woningmarkt denken wij, samen met u, graag na over de krapte op de woningmarkt.

We komen een miljoen woningen tekort in 2030. Dit woning tekort zien we zeker in de sociale huur. Het aantal mensen op zoek naar een huis blijft maar groeien. Daarvoor zijn twee oorzaken te benoemen:

    • Nog steeds komen er meer alleenstaanden. Jongeren gaan later samen wonen. Scheidingen nemen toe. En vooral: we worden steeds ouder, maar ook steeds vaker alleenstaand, met name vrouwen.
    • De koopsector wordt voor een grote groep onbetaalbaar. Bij de corporaties waar Enserve voor werkt zien we steeds meer mensen zich inschrijven die geen recht op huurtoeslag hebben. Midden inkomens (het bekende rijtje; leraar, politieagent en verpleegkundige) die te weinig verdienen voor een koophuis.

Deze groeiende vraag naar sociale huurwoningen is de kwantitatieve opgave.

Daarnaast lijkt de doorstroming steeds moeilijker te worden. Dat zorgt ervoor dat mensen in een huis wonen dat eigenlijk niet meer bij hen past. Zie bijvoorbeeld het Platform31 rapport: Doorstroming stimuleren van senioren op de woningmarkt van maart dit jaar.

Deze doorstroming op gang brengen is een kwalitatieve opgave.

Aan de hand van een simpel model staan we stil bij de werking van de woningmarkt. We analyseren de belangrijkste demografische trends. We kijken of die miljoen woningen erbij in 9 jaar wel realistisch is. Denken na of het oude Vrouwenhofje weer terug moet komen. Kijken bij IKEA binnen en vragen ons af of je in een huis van karton kunt wonen. Ja dus. Kunnen we iets doen aan de mismatch tussen kleine huishoudens in een woningbezit dat daar niet voor gebouwd is?

Misschien zijn er nog meer en betere ideeën. Laten we die met elkaar delen op 8 april tijdens de CorporatieGids LIVE Online kennisdag*.

Henk van Dijk

Adviseur Woningmarkt, Enserve

*Enserve verzorgt op 8 april kennissessies om 9.30 uur, 10.15 uur en 11.00 uur. Aanmelden voor één van de sessies kan via deze link.

Deel dit artikel


Wilt u alles weten op het gebied van woonruimteverdeling?
Schrijft u zich dan hier in voor onze nieuwsbrief.


Alle berichten