Gemeente Soest belegt uitvoering urgentieregeling bij Enserve

23 november 2016

De gemeente Soest legt per 1 januari 2017 de uitvoering van de urgentieregeling in handen van Enserve. Als gevolg van de Veegwet zocht de gemeente een partij die de urgentieregeling voor haar rekening kon nemen. Enserve verzorgt het secretariaat en de beoordeling van aanvragen door een onafhankelijke urgentiecommissie.

Enserve viert dit jaar haar 15-jarig bestaan en heeft zich in die tijd bewezen als een betrouwbare partij voor het uitvoeren van lokale urgentieregelingen. De regio Arnhem Nijmegen kan daar al sinds 2001 over meepraten en ook de regio Stedendriehoek (Apeldoorn, Deventer, Zutphen) merkt sinds ruim een jaar dat de urgentieprocedure sneller en efficiënter verloopt.

“Ons secretariaat is een gestroomlijnde machine’” lacht Arjan Rook, relatiemanager bij Enserve. “De secretarissen zijn professioneel, weten precies van de hoed en de rand. Doordat wij in verschillende regio’s werken, hebben wij bovendien brede ervaring. Daar kunnen onze klanten van profiteren. Wij voeren namelijk niet alleen urgentieregelingen uit, maar adviseren ook als het gaat om urgentiebeleid en het regionaal afstemmen daarvan.”

Arjan vervolgt: “Zoals met al onze diensten leveren wij maatwerk. We hebben dus geen standaard werkwijze klaarliggen om urgenties af te handelen. Eerst bestuderen we het beleid en de bestaande werkwijze in de betreffende regio. Als wij denken dat daar verbeteringen op kunnen worden doorgevoerd, dan stellen wij die voor. Vervolgens optimaliseren wij de correspondentie en informatievoorziening richting woningzoekenden en dan kunnen we in feite aan de slag.”

De aanleiding voor het betrekken van Enserve bij de urgentieregeling is de Veegwet die naar verwachting per 1 januari aanstaande in werking treedt. Volgens de Veegwet mogen corporaties geen diensten verlenen aan anderen dan eigen dochtermaatschappijen, andere corporaties, huurdersorganisaties, leden van een VvE en aan bewoners van woningen die bouwkundig een geheel vormen met woningen van de corporatie. Hieruit volgt dat een gemeente de uitvoering van haar urgentieregeling niet langer mag mandateren aan een woningcorporatie. Woningcorporatie Portaal, tot dusver uitvoerder van de urgentieregeling in de gemeente Soest, heeft de opdracht daarom teruggegeven aan de gemeente.

Arjan: “Waarschijnlijk krijgen meer gemeenten met dit probleem te maken. In dat geval is het voor hen goed om te weten dat er alternatieven zijn, ook op de korte termijn. Bij de gemeente Soest heeft Enserve de uitvoering van de urgentieregeling met een maand ingeregeld.”

 

Meer weten over het uitvoeren van uw urgentieregeling door Enserve?

Neem dan contact op met Arjan Rook van Enserve, telefoon 0481 – 365 636 of info@enserve.nl.

Deel dit artikel


Wilt u alles weten op het gebied van woonruimteverdeling?
Schrijft u zich dan hier in voor onze nieuwsbrief.


Alle berichten