Dit kost passend toewijzen de corporatie

1 augustus 2017

Veel corporaties maken zich zorgen over de slaagkans van woningzoekenden met een laag inkomen als gevolg van het passend toewijzen. Deze huishoudens hebben geen toegang meer tot het duurdere segment van de corporaties. Een van de oplossingen voor dit probleem is de verlaging van de huur bij mutatie. Tot nu toe zeer ongebruikelijk in de corporatiewereld. Op die manier komt er een groter aanbod van goedkopere woningen beschikbaar voor de lagere inkomens. Dit gaat natuurlijk ten koste van het exploitatieresultaat van de corporatie.

Wat gaat dit corporaties kosten?

Voor een van de woningmarktregio’s waar Enserve actief is, hebben we berekend wat dit de corporaties daar gaat kosten. Daarvoor gebruiken we bekende gegevens zoals de aantallen woningzoekenden naar huishoudgrootte en inkomen en de huurprijzen van de woningen die verhuurd zijn. Vervolgens is berekend dat van ongeveer 1.000 woningen die opnieuw verhuurd werden, de huurprijs met € 100,- per maand verlaagd moest worden om de slaagkans van huishoudens met een laag inkomen ongeveer op peil te houden. Dat betekent een huurderving van 1.000 x 12 (maanden) x € 100,- = € 1.200.000,-.

Cumulatief bedrag aan huurderving

In het eerste jaar kan het bovengenoemde bedrag ongeveer gehalveerd worden omdat niet alle woningen al vanaf januari verhuurd worden tegen het lagere tarief. Wel is het zo dat in het jaren daarop deze lagere huurprijs mee blijft tellen. Daarnaast moet elk jaar opnieuw 1.000 woningen tegen dit lagere huurbedrag aangeboden worden. Het gaat dus om een cumulatief bedrag aan huurderving. De enige troost is dat in de loop der tijd steeds meer woningen vrijkomen die al eerder in prijs verlaagd zijn.

 

Dit blogartikel is ook gepubliceerd op CorporatieNL, voor wie Henk van Dijk, senior Adviseur Woningmarkt bij Enserve, met enige regelmaat schrijft.

Enserve logo RGB 2015

Deel dit artikel


Wilt u alles weten op het gebied van woonruimteverdeling?
Schrijft u zich dan hier in voor onze nieuwsbrief.


Alle berichten